Ружа Стойкова: искайте съвет преди покупка на жилище

Ружа Стойкова

В тривиалния случай мислим за интериорния дизайн след покупка на жилище. Нашият първи съвет е да направите консултация със специалист преди да финализирате сделката.

Разпределението на помещенията трябва да съответства на вашата възрастова група, битови навици и предпочитания. Разбира се, зависи и от средствата, които сте планирали за тази инвестиция.

Ружа Стойкова е едно от най-популярните имена у нас в интериорния дизайн. През своята над 30-годишна работа, тя е създала интериора на повече от 250 жилища. Нейно дело е интериорът на хотелите „Приморец“ и „Мираж“ в Бургас, „Феста“ София и „Феста“ Поморие, „Гранд хотел Поморие“, лоби „Резиденция Диневи“ в София, СПА-център в Москва.

През 2012 г. Ружа Стойкова и екипът й реставрират напълно триетажен замък в областта Коняк във Франция, построен от Луи IV. През 2019 г. тя спечели наградата на  Dibla Design Awards за обществен интериор.

Често хората си мислят, че познават добре естетиката. Смятат това за достатъчно, за да създадат сами интериора на жилището си. Това обикновено води до харчене на излишен ресурс или плащане на много от перата по ремонта повече от веднъж. Добре да започнете с разумни решения още от самото начало. Така ще минимизирате вашите грешки и притеснения. Ще превърнете правенето на жилище/работно място в приятно преживяване.

Обикновено хората първо купуват жилище и едва след това правят вътрешно разпределение, като разчитат на първоначалната архитектура. Тя обаче не винаги е най-удачната. Затова моят съвет е – първо направете консултация с интериорния дизайнер, който сте си избрали и тогава пристъпвайте към сделката. Защото заложеното от архитекта разпределение може да се окаже доста неподходящо за вашите цели.

Разпределение на жилище за интериорен дизайнер
Оптималното използване на пространството е разковничето за всеки добре подреден дом. В това разпределение на апартамент, намиращ се в Резиденция Амая в гр. София, Code Rouge са проектирали гардеробна в спалнята, заемаща най-подходящата зона. Създават кухня с трапезария и дневна ведно помещение, за да предложат на бъдещите собственици всички удобства на едно място. Финият им усет, голямата креативност и огромен опит превръщат пространството в идеален дом.

Съвет от интериорен дизайнер
С ярки акценти, стилно преливане на стилове, десени и цветове апартаментът е кокетно бижу, което впечатлява, но и предлага комфорт в артистична атмосфера

Какво имам предвид ?

Ако във вашия бит някоя от функциите на обитаване е с приоритет, тогава на конкретното пространството трябва да се придаде същата важност. В процеса на избор или на строеж на вашето бъдещо жилище, с помощта на дизайнера, ще можете да насочите брокерите си. Ще имате възможност и конкретна цел да преговаряте със строителя си, ако купувате на зелено. Ще можете да направи промени и размествания в пространствата, които да отговарят точно на вашите потребности.

Така бъдещото ви жилище ще стане максимално функционално и ефективно. Това ще ви улесни значително при оформяне на интериора. без да се ограничавате и притеснявате, че не разполагате с нужните пространства.

Снимка разпределение меден рудник
Снимка разпределение Меден рудник. На изображението се вижда първоначалното разпределение на апартамент 50 кв.м и преустройството му след намесата на интериорния дизайнер. Непрактичната спалня е превърната в дневна, а в коридора, след умело оформяне, се позиционира кухня с трапезна маса. Дневната, която в първоначалния проект на строителя е некомфортно малка, е избрана за спалня с оптимално използвано пространство.
дизайнер при покупка на жилище
Така изглежда вече реализирания проект. Има място за всичко необходимо за едно домакинство, а усещането е за комфорт и удобство

Разпределението на пространството

По същият начин стои въпросът и когато разполагате с по-голени квадратури. Тогава с помощта на професионалист ще можете да ги оформите като разпределение. Ще използвате най-пълноценно големите си пространства и ще развиете желания от вас интериорен декор.

Разпределението на помещенията трябва да съответства с вашата възрастова група, битове навици, предпочитания, както и от средствата, които сте планирали за тази инвестиция. Всичко това е добре да бъде изяснено с дизайнера ви. Той ще се съобрази с вашия вкус и представа за бъдещия ви дом. Дайте му свободата да ви предложи и професионалното си виждане и становище относно вашите пространства.

Интернет вече предлага много информация. Обикновено, преди покупка на жилище, всички започваме на търсим идеи. Повярвайте, че сами не можете да влезете в дълбочината на последващите етапи. Най вероятно няма да съобразите всички възможности при проектиране на ВиК инсталациите. Може да направите промени във вътрешното разпределение, които да ви вкарат в законови нарушения или неприятности със съседите ви. Възможно е също така да влезете в някой магазин и увлечени да напълните стаята си с много или по-големи от допустимото мебели.

Има риск да не прецените степента на осветяването на помещенията си. Това ще ги остави мрачни. Обратното също е възможно – ги преосветите, с което да заприличат на „операционна зала“.

Защо преди покупка на жилище?

Професионалистът ще ви води и ще ви помага. Най-важното е, интериорният дизайнер ще следи всяко едно от действията на майсторите, извършващи ремонта ви. Практиката ми показва, че напоследък всичко, което е красиво и по-сложно или трудоемко за изпълнение, майсторите бързат да отхвърлят като „невъзможно“. В такива случаи защитавам докрай интереса на клиента си и казвам: „Това, че ти не можеш или не знаеш как да го направиш, не означава, че е невъзможно“! И накрая става така, както трябва. И както е най-добре за интериора на жилището.

Доверете се на своя интериорен дизайнер. Така, пространствата във вашето жилище ще се превърнат в мястото, което ще ви гарантира уют, комфорт и спокойствие.

Очаквайте нашите следващи консултации. Те са свързани с други особености на предстоящата покупка на жилище. Ние ще ви помогнем при избора на най-подходящия за вас дизайн. Ще създадем вътрешното разпределение и функциите на вашето осветление. Ще подберем цветовете и те ще подхождат при избора на обзавеждане. Ще ви посочим кога цената е фактор, с който трябва да се съобразите и да направите минимални компромиси. Ще ви обясним как да съчетавате различни стилове и материи, как да декорирате пространствата, какво да очаквате от текстила и как да предекорираме жилището само с неговата подмяна и много други.