Индустриален стил и съвременен обществен интериор

индустриален стил, ресторант кармаре

Съвременният индустриален стил в интериорния дизайн е феномен на XX век. Спорно е началото му. Според някои първопроходецът е, силно повлияният от интериора на английските фабрики от XIX век, немски интериорен дизайнер Петер Берхенс. Той започва да използва елементи от тях в жилищните интериори. Според други, този стил е започнал развитието си през 90-те години на XX век в Ню Йорк. Това е времето, в което старите промишлени сгради и изоставени складове е трябвало да бъдат превърнати в жилищни пространства. Днес този тренд е често срещан, и все по-често се прилага и при създаване на обществен интериор.

В студио за бутиков интериорен дизайн Code Rouge обичаме да се заиграваме с възможностите, там, където е подходящо да се създаде пространство в индустриален стил. Пресъздаваме го през нашата призма със запазения си замах и смелост в решенията.

Индустриалният стил изисква смелост. Отличава се със своята суровост и известна хладина. Трябва да се използва само от опитни интериорни дизайнери, които знаят как да му придадат необходимата доза уют.

Индустриалният стил е urban (градски), rustic (рустик) и modern (модерен).

Разпознава се безпогрешно. Особено характерни, почти задължителни, елементи в него са тухлени стени, изхабени дървени повърхности и метал. Използват се тръби като част от интериора. Големите прозорци и високите тавани са отличителна черта за индустриалния стил. Те не винаги са изпълнимо условие, заради спецификите на пространствата, които се изграждат.

Цветовата гама е също строго определена. В нея преобладават нюанси на сивото и кафявото, и бяло, с ярки акценти в минималистичен обем. Метал, кожа, дърво, плъзгащи се врати и осветителни тела под формата на обикновени крушки или метални полилеи, са част от запазените марки на индустриалния интериор.

Обществен индустриален дизайн

В обществения интериор всички тези условия се изпълняват най-цялостно и успешно, заради големите пространства, с които се разполага. Сепарирането на помещенията с елементи от метал и тръби, цветните подови настилки, високите тавани и геометричните форми се вписват изключително добре в кафета и ресторанти.

Отличителни обществени интериори в индустриален стил в портфолиото на студио за интериорен дизайн Code Rouge, са Ресторант Модар в град Девин и Магазия ресторант Компас в град Бургас, както и отличеният с престижната награда за дизайн и архитектура ДИБЛА, ресторант Кармаре, София.

индустриален дизайн, модар