Предизвикателства за дизайнери и майстори: стълба в антрето

Стълба в антрето

Ще разгледаме едно предизвикателство, което има своето решение – стълба в антрето означава умение за използване на пространството. Това е пространствено виждане, което променя качеството на живот.

В многоетажните жилищни сгради възприемаме стълбите като Общи части. Те са някъде там, в дъното на площадката, често затрупани с ненужни вещи. В еднофамилните къщи и апартаменти, разположени на повече от едно ниво, вътрешната стълба е прагматичен начин да достигнем до спалнята си.

Стълбата е символ. Физически тя е преход от една към друга кота. Социално, тя е била възприемана като скок от една към друга прислойка. Това схващане отдавна е изчезнало.

Едно предизвикателство към интериорните дизайнери е да приложат умения и фантазия и да създадат от формалната Стълба в антрето едно бижу. Има много фактори, с които трябва да се съобразим. Височината, възможността за разгръщане и правила за пресмятане на височината на всяко стъпало.

Визията на съоръжението трябва да е съобразена с вътрешния дизайн на помещението. Предизвикателството е голямо и при модерните къщи, и в случаите, в които се възстановява аристократичната визия на стара сграда.

В авангардната визия е възможно стъпалата да са добре пресметнати „дъски“ с невидими метални клинове, при които очакваме всеки момент да се появи свободно трептене. В други случаи виждаме стъклена стълба в антрето, по която, сякаш стъпвайки във въздуха, се изкачваме.

При жилища, в които правите линии са преобладаващи, парапетът може да е от бял метал или висококачествена пластмаса.

В старите аристократични сграда вътрешната стълба, във всеки свой детайл, разказва приказка. Очаквайте още от нас.

Стълба в антрето