Осветление и функционалност във вътрешния дизайн на дома

осветление и осветителни тела

Проектирането на точното осветление е важна част от интериорния дизайн. Има множество характеристики и изисквания за правилното му изпълнение. Освен решения за всекидневния живот, осветлението и лампите у дома имат и декоративен ефект.

Осветителните тела персонализират пространството. Те го правят чрез интензитета и цветната температура на светлината, която излъчват. Избират се според стила на дома.

Опитните интериорни дизайнери знаят, че осветлението е едно от най-важните условия, за създаване на желаната атмосфера у дома.

Осветителните тела имат основна практична функция, и това е да правят от нощта – ден. По този начин се удължава броят на активните часове, толкова нужни на съвременния човек. В модерния вътрешен дизайн, осветителните тела акцентират на елементи. Всеки тип, от богатия абажур до деликатната нощна лампа, има своето прагматично предназначение. Те са интересен акцент в украсата на дома, и едновременно с това изпълняват точно определена функция.

Осветлението трябва да е планирано още в самото начало на един ремонт или строеж. Пропускайки този етап, може да се наложи да къртите за промяна или поставяне на нова инсталация.

Спокойна, динамична или работна обстановка, всичко това може да се постигне само с правилния избор и място на поставяне на лампите. Добре е да се спазва дадена линия и идея във всички стаи. Всяко помещение има своите специфики. От това зависи и изборът на формата на осветителното тя.

Осветление според помещението

В спалнята светлината трябва да е по-приглушена. Да създава отпускаща атмосфера. Осветителните тела да са деликатни. Нощните лампи могат да бъдат изключително интересен начин за преобразяване на помещението.

осветление в спалнята

В детската стая осветителните тела се превръщат в част от магичния свят, който целим да създадем. Лампи като облачета, звезди и луни, пресъздават истинско звездно небе. Шарени аплици и свирещи нощни лампи стимулират въображението на децата. Изборът тук е наистина безкраен. Най-хубавото е, че всяка мисъл от въображението може да се превърне в реалност, само чрез осветление и игра на цветове.

жилищен интериор Код Руж
Интериорен дизайн на детска стая, създаден като самостоятелен апартамент. Има място за сън, място за игра и бюро за писане на домашни. Интериоът е закачлив, по детски. Паркетът на Foglie d’oro e с причудливи форми.

Всекидневната е съвсем различен случай. В тази стая семейството прекарва най-дълго време в будно състояние. Изборът на лампи за това помещение трябва да е съобразен с цялостната идея на дома. Препоръчително е наслояване на няколко нива. Така ще се създадат различни светлинни комбинации, в зависимост от нуждите, настроението и частта на денонощието. Контролирането на силата на светлината със специални панели или дистанционно чрез wifi, вече е реалност. Възползвайте се!

жилищен интериор Дом Еклектика

Кухнята е олтар на домакинята. Това трябва да е най-светлото помещение в дома. При съвременното строителство кухните са често без прозорци. Ако случаят е такъв, според размера, изберете лампи за осветление, които да създават най-подходяща осветеност. Трябва да отбележим, че голяма част от съвременните кухни имат светещи плотове, лед ленти, осветяване на вътрешните части на кухненските шкафове при отваряне. Това е огромно предимство, когато търсим нещо в тъмното.

осветление кухня

Банята изисква водоустойчиви осветителни тела. Те трябва да с достатъчно мощни. Светлините около огледалата са отлична възможност за добра видимост и липса на сенки.

Ако имате нужда от съвет, свържете се с екипа интериорни дизайнери на Ружа Стойкова!