Арт Деко, стилът

арт деко

Арт Деко (Art Deco) е модернизъм, превърнат в мода. Това е стил, възникнал в 20-те години на XX век. Характеризира се с геометрични или стилизирани форми и с използването на изкуствени материали.

Арт Деко е еклектичен стил, комбинация от модернизъм и неокласицизъм. Има особено влияние върху направления в изкуството като кубизъм, конструктивизъм и футуризъм.

Епохата, в която възниква, е особена. След Първата световна война панаирите и изложенията не възстановяват повече културния статус, който имат преди това. Организират се все по-малко събития от този тип, и повечето от тях са неуспешни в някакъв аспект. Развитието на транспорта и комуникациите допринасят за това, изложенията да загубят своето значение. Информация вече се получава от филми, радио, преса, и посетителите дори предпочитат да пътуват до производителите на място, в техните фабрики и изложбени салони.

Независимо от горните обстоятелства, има събития, достойни за внимание. Такова е The Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes, в Париж през 1925. Именно това събитие направи Арт Деко стила в архитектурата и интериорния дизайн, много популярен през следващите 15 години.

Стилът е елегантен, отразява начин на живот на консуматорско общество в 20-те и 30-те години на миналия век.

Отличителни черти на Art Deco: симетрия, повторяемост на елементите, смела геометрия на формите, етно елементи, богатство на цветове, щедри орнаменти, разкош, шик, скъпи съвременни материали. Едновременно с това, специално място се отделя на изкуствениte материи. Това се дължи на преклонението пред машините в този период.

Арт Деко предметите често имат прости, изчистени форми, обикновено опростени; орнаменти, които са геометрични или стилизирани форми на цветя, животни и слънчеви лъчи. Изкуствени материали, включително пластмаси, стъкло и стоманобетон, често са комбинирани с естествени като нефрит, сребро, слонова кост и хром.

Избралите Арт Деко намират вдъхновение още в индиански, египетски и ранни класически източници, както и от природата.

Екипът на студио за интериорен дизайн Код РУЖ създаде редица проекти в този стил. Един от тях е фоайе Double D. Разгледайте нашето портфолио.

Интериорен дизайн арт деко
Верни на съвременните тенденции в дизайна, прибавихме и нотка „винтидж“ в интериора. Килим в пастелни цветове обединява гамата на мебелите и аксесоарите.
Интериорен дизайн на Фоайе Double D, дизайнер Код РУЖ